10 Mayıs 2012 Perşembe

EDÜTEG "Organik Tarim" Seminer Notları

EDUTEG olarak Organik Tarimla ilgili merak ettiklerimizi Eskisehir Tarim İl Mudurlugu Ziraat Muhendisi Muazzez Gunay'dan öğrendik. İste seminer notlarım:

Toprak canlı bir varlıktır. İçinde birçok mikroorganizma, bakteriler ve canlılar bulunur. Bunlar olmazsa toprak verimsizdir ve işe yaramaz. Topraktaki organizmalar 0-10 cm. derinlikte olur. Bu nedenle toprağı sürerken derinlere inilmemeli ve canlılara zarar verilmemelidir. Bu iş için özel makineler kullanılmalıdır.

İlaçlar, gübreler, pestisit ve insektisitler topraktaki mikroorganizma faaliyetlerini engeller, kısmen veya tamamen yok ederler. Ayrıca kimyasal tarim ilaclari aşırı dozda kullanılınca bitkide kalıntı bırakarak insan sağlığına da zarar verirler.


Organik Tarım;
Kimyasal girdilerin olmadığı,
Üretimden tüketime her aşamanın kontrol edildiği,
Sertifikalı bir tarım şeklidir.

Bazen sebzelerde çekirdek olmuyor, neden?
Hormonlar yüzünden!
Tüketici hormon deyince daha çok domatesi düşünüyor ama yediğimiz ekmekte daha çok hormon var çünkü buğdaya hormon etkili olan yabancı ot ilacı atılıyor.


Hormonlar çeşit çeşit; bitkinin büyümesini durduranlar, bitkiyi olgunlaştıranlar, döllenmeyi teşvik edenler. Hormonlar ulaşılması kolay ve ucuzdurlar, tenekelerle bile satılırlar. Sadece döllenmeyi teşvik eden ilaçlar pahalıdır ve bunlar daha çok domates-patlıcan-kabakta kullanılırlar.
Bu şekilde hormonla döllenme teşvik edildiğinde aslında gerçekten bir döllenme olmadan bitkinin böyle zannetmesi sağlanır ve bitki tomurcuklanmaya, filizlenmeye başlar. Bu yüzdendir ki böyle yetiştirilen sebzelerde çekirdek göremezsiniz. Bu istenmedik bir durumdur, ornegin Avrupa Birliği hormonla döllenen ürünleri bizden almaz, iç pazarda tüketilir.


Tarımsal Mücadele- Örneğin Yabancı otlarla nasıl mücadele ediliyor?
Organik Tarımda en önemli sorun yabancı otlar. Sıra aralarındaki otları makineler alırken, sıra üstlerindeki otları işçiler tek tek toplar bu yüzden maliyet artar. Örneğin maydanozların yaprakları arasından her bir ot tek tek işçiler tarafından elle toplanır. Bugün maydanozun hakkettiği fiyat 4.5 Tl’dir fakat bu fiyata satılamayacağı için üreticiler maydanozdan zarar etmektedirler. Maydanozdan ettikleri zararı diğer ürünlerle telafi etme yoluna giderler.

Tarımsal mücadelede uygulanması gereken birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerin işe yaramamasi durumunda son çare olarak ilaç kullanılması gereklidir ancak malesef konvansiyonel tarımda çiftçilerimiz hiçbir yöntemi uygulamadan direkt ilaca başvurmaktadırlar.

Konvansiyonel tarımla yetiştirilen sebze ve meyvelerin tadı neden yok?
Bitkiler gübreyle hızlı büyütüluyorlar bundan dolayı tadları olmuyor. Ayrica hızlı büyüyen sebzelerin dokuları gevşek olduğu için çabuk hastalanırlar ve dolaplarınızda beklerken çabuk bozulurlar.


-Organik tarımda kimyasal gübre kullanılmaz. Bitki ve hayvan kompostları ve fosfat kayaçları kullanılır.
-Toprak her dikimden önce analiz edilmeli, gübrede ne kadar fosfat olduğuna bakılarak gübrenin nasıl kullanılacağına karar verilmelidir.
-Ayrıca organik tarım yapan çiftçiler gübreleri organik tarım yapan firmalardan satın almalıdır.

Tohum
Organik tarımda tohum ve fidan organik metodlarla üretilmiş olmalı, İlaç kullanılmamalıdır.

Sulama
Tarla bitkilerinde yağmurlama, bahçe bitkilerinde damla modeli kullanılarak yapılmalıdır.

Hasat
Ürünler makinelerle toplanmadan once konvansiyonel üretimde kullanılma ihtimaline karşı makinelerin iyi temizlenmesi gereklidir.

Organik tarım nerelerde yapılabilir?
Otoyoldan(anayoldan) 1 km mesafedeki tarım arazilerinde,
Kuşuçuşu 3km yarıçapta konvansiyonel tarım yapılan bir arazinin olmadıgı bir bölgede yapılmalıdır.

Organik Tarımda Örgüt Şeması :

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı

Sertifikasyon Kuruluşları(20 sertifikasyon şirketi var)

Firmalar

Projeler

Çiftçiler

Kısa kısa:

Sertifikalandirmada; önce çiftlikler sonra da ürünler sertifikalandırılır.
Denetimler sertifika kuruluşlarınca yapılır, tarım bakanliği da sertifika şirketlerini denetler. Denetimler en az yılda bir kez ve habersiz olarak yapılır.
Sulamada kullanılan su kuyu sularıdır. Ornegin Porsuk suyunda ağır metaller olduğundan sulamada kullanılmaz.
Organik Ürünler marketlerde ayrı bölümlerde satılmalıdır aksi takdirde cezası yüksektir.
Semt pazarlarındaki organik ürünlere asla itibar edilmemelidir.
Organik ürünlerin konvansiyonel ürünlere oranla 1.5 kat kadar yüksek fiyatlı olması normaldir.
Eskisehir Carrefur’da organik ekmek satışı vardır.
Organik yumurta sertifikası alınabilmesi için civcivlerin 3 günlükten itibaren alinip uygun kosullarda yetiştirilmiş olması gerekir.



Yazmanın tadına doyum olmuyor...

9 yorum:

  1. Güzel ve yararlı bilgiler.. teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
  2. aslında yiyeceklerin çabuk bozulması iyi bişey mi,kötü bişey mi anlamadım..yoğurt yapıyorum 1 haftada tüketmem lazım mesela,ama hazır aldıklarımız neredeyse 1 ay kullanım süresi..hiç bişeye güvenemiyoruz artık,maalesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konu gercekten de biraz karışık, koruyucu maddeler yüzünden bozulmayan paketli urunler sozkonusu oldugunda kötü.
      Organik sebze meyve çabuk bozulur inancı da ne kadar doğru sorgulamak lazım.

      Sil
    2. Nalan Hanim hicbir seye guvenmesek de Organik Tarim'a güvenelim.

      Sil
  3. ya artık ne yiyeceğimizi şaşırdık, yoğurdu evde yapıyoruz, sebzeyi mevsiminde almaya çalışıyoruz ya gerisi...Köyümüze mi dönsek :))Blogger anneyim takipçinizim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koye dönemesek de en azından koyde kalıp güvenli tarim yapanların koyde kalmaya devam etmeleri icin onlara destek versek, bu yeter.

      Sil
  4. Ben ilaç firmasında çalışırken öğrenmiştim BHT yi ..Gıdaların ve ilaçların ömrünü uzatmak için içine koyuyorlar ,araştırmıştım BHT'yi ve içinde BHT olmayan ilaçlar almıştım emzirme dönemimde...
    Ama bunları okudukça dehşete kapılıyorum , hergün korkum artıyor.yakında taksime kendimi zincirleyip pankart açarsam hiç şaşırma Aylinciğim ...
    İnsan hayatı bu kadar ucuz mu , gerçekten ? Müslüman ülkede haram para kazanarak insanları zehirlemek nasıl bir mantık çözemedim...Çifçilerimiz insafa gelir inşallah...İstanbul halk ekmek fabrikası , istanbuldaki çifçileri destekliyor.Köylerine dönüp organik tarım yapmaları karşılığında dönüş masraflarını karşılıyor ve ürettikleri organik tarım ürünlerini İst.halk ekmek fabr.alıyor.Bu örnek bir çalışma ,umarım diğer belediyeler de destekler bu tür olumlu çalışmaları.O zaman en azından ekmek alırken içimiz rahat olur..
    Aylinciğim sayende ekmek makinam olacak , bunu da okudum ya daha da ekmek almam herhalde :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlknurcum ne diyebilirim ki!!!
      Son paragrafinda gulumsedigimi itiraf ediyorum:)Ekmegimi kendim yapıyorum,(donem donem sekteye uğrasa da) yoğurdumu da.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...